4 stappen om overtollig vocht in nieuwe huizen te voorkomen

Overtollig vocht

1. Mind Moisture Content in Wood Framing

Bouwers moeten niet alleen het vochtgehalte van het hout meten en bewaken, maar ook maatregelen nemen om vochtopname te voorkomen. Omdat het beschermen van houten frames van cruciaal belang is, raadt Lstiburek aan dat bouwers zo snel mogelijk in het gebouw drogen door bouwpapier en beglazing zo snel mogelijk te installeren. “Dit zal helpen om de lijst zo droog mogelijk te houden, waardoor de kans op het overschrijden van die vochtdrempel wordt verkleind”, zei hij. “Bouwvocht is over het algemeen een groot probleem, want als je begint met een nat gebouw, zal het langer duren voordat het uitdroogt, wat kan leiden tot enkele van de problemen die je ziet met nagelpoppen en krakende gipsplaten,” voegde Lstiburek eraan toe.

2. Luchtafdichting  isoleren

 
Door de lucht getransporteerd vocht – met name door een gebouwomhulling die niet goed met lucht is afgesloten en geïsoleerd, kan een bouwconstructie degraderen. De beste verdediging hiertegen is om de meeste lucht uit het gebouw te houden door middel van effectieve luchtafdichting alvorens te isoleren. “Luchtafdichting is de sleutel tot het voorkomen van vocht in spouwmuren en het is een element dat niet over het hoofd mag worden gezien bij het isoleren van een huis”, zei Lstiburek.

3. Schakel de oven uit

Bouwers gebruiken de centrale oven in een nieuwbouwwoning vaak als verwarming tijdens de afwerkingsfase van de bouw, maar dit kan grote problemen veroorzaken, waaronder corrosie door chloriden, bouwstof en condensatie in de oven en / of het ventilatiesysteem, hoewel de oven kan onder normale omstandigheden een niet-condenserend oppervlak zijn. Door de oven uit te zetten, voorkomt u condensatie in het oven- en kanaalsysteem

4. Gebruik een ventilator of ontvochtiger

Er is geen manier om bouwvocht volledig te vermijden, dus adviseert Lstiburek, naast de hierboven uiteengezette strategieën, dat bouwers een ventilator of ontvochtiger gebruiken om vocht tijdens de bouw te verwijderen. “Het gebruik van een ventilator of ontvochtiger haalt het vocht uit de fundering, de vloer en het hout”, zei hij. Bouwers moeten streven naar een vochtgehalte van minder dan 15 procent in hout en een relatieve vochtigheidsgraad tijdens de bouw van minder dan 70 procent.

ontvochtiger

Het beheersen van vocht in muren

Lstiburek is van mening dat hoewel strengere energiecodes goed zijn geweest voor energie-efficiëntie, ze de kans op condensatie hebben vergroot. Om vochtophoping in de gebouwschil te beheersen, raadt hij aan om continue isolatie, een binnenluchtbarrière en een binnendampremmende laag te gebruiken in koude klimaten.
“In termen van prioriteit, eerst controle voor temperatuur, dan lucht, dan damp, rekening houdend met het feit dat vocht van externe bronnen zoals regen en door hitte geproduceerde vochtigheid zal optreden,” zei hij. “Condensatie van gebouwschil kan het beste worden beheerst door gebruik te maken van een buitenluchtbarrière, geventileerde bekleding en een buitenste waterbeheersingslaag, zoals een huisomslag of continue isolatie.”

Gevolgtrekking

Hoewel het niet mogelijk is om alle vochtbronnen van een bouwplaats te verwijderen, zullen de door Lstiburek beschreven praktijken de meest voorkomende oorzaken van overmatige en potentieel schadelijke vochtproblemen in nieuwbouwwoningen helpen beheersen.

Article by Wibe Consten

Leave your comment